Smysluplné řízení výrobního provozu

Komplexní řízení výroby jakéhokoliv typu.

Přehledné technologické postupy.

Mimořádné zkušenosti K2 napříč výrobními firmami.

Funkce Výrobní manažer pro snadné plánování výroby.

Prediktivní údržba i operativní servis.


Zakázková i sériová výroba
Výrobní moduly v K2 nabízí možnosti pro komplexní řízení výroby jakéhokoliv typu. Díky robustnímu “podvozku” systému a provázanosti jednotlivých modulů dokážete vyřešit jak zakázkovou, tak i sériovou výrobu. Od přehledných technologických postupů, kalkulace přes výrobní doklady nabízí K2 nástroje pro kapacitní plánování a realizaci a vykazování práce.




Ať už se soustředíte na velké série nebo unikátní zakázkovou výrobu, s robustními moduly Výroby v K2 pokryjete všechny procesy pro smysluplné řízení výroby jakéhokoli typu a odvětví.
Daniel Vításek, IT product owner


Technická příprava výroby (TPV)
Řešení evidence TPV v K2 nese název Víceúrovňové variantní technologické postupy. Modul umožňuje evidenci výrobních operací včetně několika časů, dále je ke každé operaci přiřazen výrobní zdroj – obvykle stroj, na kterém se daná výroba bude skutečně realizovat a samozřejmě kusovník, který představuje položky spotřeby, zde lze navíc evidovat i další nákladové položky spojené s výrobou.
Oceníte, že technologie výroby i samotný kusovník jsou k dispozici i v přehledné stromové struktuře, která umožňuje procházet všechny úrovně i podřízených polotovarů. Jednotlivé části TPV lze v K2 schvalovat a s využitím K2 workflow jsou tak výrobní postupy plně řízeny a pod kontrolou.



Více variant výrobních postupů
Pro každý výrobek nebo polotovar může existovat několik variant výrobních postupů, kde vždy alespoň jedna je výchozí. Varianty mohou mít nadefinovanou platnost i způsob využití – například výrobní dávka, kooperace a mnoho dalších.




Průvodky
Na základě TPV a prostřednictvím nástroje Výrobní manažer se v K2 generují výrobní doklady (průvodky). Tyto doklady jsou v podstatě obrazem výrobního postupu a představují pokyn k výrobě a tvoří frontu práce pro konkrétní lidi nebo stroje. Výrobní manažer dále kapacitně plánuje ke konkrétnímu datu a času a díky položkám v kusovníku pak vznikají požadavky pro nákup a dílčí výrobu polotovarů. Pro realizaci výroby se rovněž použije tato průvodka, kde pracovníci ve výrobě vykazují svou práci a v systému tak evidují vyrobené kusy a současně evidují přesnou spotřebu vstupních materiálů a polotovarů a skutečné časy výrobních operací.



Kapacitní plánování výroby
Pro plánování výroby je v K2 k dispozici nástroj zvaný Výrobní manažer, který průvodky kapacitně plánuje dle předepsaných zdrojů, jejich výrobních kalendářů a norem v operacích. Plánovat lze v K2 dopředně tedy od určitého data nebo zpětně k určitému datu. Případně lze využít požadované termíny zákazníků a výrobu plánovat zpětně k těmto datům.




Plánování a přeplánování výroby
Plánování a přeplánování výroby je možno v K2 realizovat i prostřednictvím plánovaných úloh, kdy se předem definují parametry pro naplánování a tato akce běží na serveru v nočních hodinách. Hodí se to pro větší výrobní firmy, kde výrobních dokladů je větší množství.



Dílenské rozvrhování
Mimo automatické plánování výroby nabízí K2 nástroj pro dílenské rozvrhování, tedy ruční upřesnění jednotlivých operací a průvodek. Je nadstavbou nad plánem výroby, a slouží opravdu pro upřesnění konkrétního plánu výroby pro následující dny a týdny. Tento nástroj je vhodný, jak už ze samotného názvu vyplývá pro řízení jedné konkrétní dílny a nejčastěji s ním pracují Mistři daných dílen. Rozvrhuje se na týdny, dny a směny a určuje se přesné pořadí výrobních operací na konkrétních zdrojích.




Materiálové pokrytí budoucí výroby
K2 umí při plánování výrobních stromů zohlednit i materiálové pokrytí budoucí výroby. Plán výroby je pak zobrazen prostřednictvím Ganttova diagramu po jednotlivých zdrojích na časové ose. Nástroj výrobní manažer nabízí i další informace o pokrytí materiálu, kapacitní plán a vytížení jednotlivých zdrojů v budoucím čase nebo například komplexní rozpad výrobků a polotovarů v rámci načteného výrobního stromu. Současně Výrobní manažer nabízí pohled na splnění slíbených termínů.



Chytré zásobování výroby
Zásobování výroby v požadovaném množství a čase není snadné. Princip „Just In Time“ je těžké dodržovat i z pohledu plnění zakázkových termínů. Matematický model v systému K2 to při plánování výroby zohledňuje a nabízí sofistikovaný, ale zároveň jednoduchý nástroj pro zásobování výroby. Žádanka na materiál prochází výrobní doklady a zjišťuje, které materiály chybí nebo chybět budou. Právě na základě funkce pokrytí tento mechanismus přesně spočítá, kdy, kolik a jakého materiálu bude výroba potřebovat. Podobný mechanismus se využívá i v nákupu při plánování výroby.




Odvádění výroby
Nástroj Odvádění výroby umožňuje pracovníkům ve výrobě vykázat svou práci a zaznamenat tak skutečnost z provozu zpět do systému. Do K2 se tak dostává záznam o výrobě daného produktu v konkrétním množství a skutečný čas výrobní operace. Při tzv. odvodu výroby dochází k okamžité spotřebě vstupních materiálů a polotovarů či vytvoření dávky výrobku na sklad. Nástroj umožňuje zaznamenávat i jednotlivé výrobní události typově se jedná o zahájení, pozastavení a ukončení výroby v reálném čase.

Standardně existují v K2 3 základní režimy zobrazení nástroje pro odvádění výroby:

  • Dotykový tablet, kde je ovládání uzpůsobeno pro dotyk na větší obrazovce.
  • Mobilní terminál, typicky zařízení o velikosti mobilního telefonu se čtečkou.
  • Desktop, kde probíhá ovládání pomocí myši a klávesnice. Obecně se jedná o hlavní výstup ze systému, se kterým denně pracují všichni pracovníci ve výrobě. Díky odváděcím terminálům lze ve firmě zavést úplně bezpapírovou výrobu. Kromě fronty práce nabízejí tyto terminály i další možnosti týkající se výroby daných produktů – jako jsou výkresy a výrobní postupy, ale i funkce například pro nahlášení údržby, zaznamenání přestávky nebo režijní operace typu kontrola, seřízení aj.


Kalkulace
Pro sestavení Kalkulací existuje v K2 samostatný datový modul zvaný Kalkulace, který na základě předem definovaných kalkulačních vzorců a technologických postupů sestavuje komplexní, přehledný a hlavně unikátní doklad o výpočtu kalkulace k danému dni. Na dokladu Kalkulace jsou sumarizovány vstupní položky podle jednotlivých kategorií, přičemž jsou k dispozici i detailní rozpady konkrétních položek, jejich množství a ceny. Ceny jsou zohledněny jak na kalkulační dávku, tak i na jednici. Kalkulaci lze vytvořit z jakéhokoli místa v K2, a to nejen na výrobky a polotovary, ale i na celé objednávky včetně položek, jako je doprava a další služby.




Prediktivní a operativní údržba a servis
V K2 najdete také modul pro řízení údržby a servisní činnosti. Tento modul je propojen s prodejem, nákupem i výrobou a z evidenčního hlediska je provázán s moduly Majetku, evidence Vozidel a výrobních Zdrojů. Každé zařízení je v K2 evidováno a je možné pro něj sbírat požadavky z terénu nebo provozu na jejich údržbu a servis. K2 rovněž nabízí možnost plánovat servisní zásahy předem.
Propojení s výrobními moduly ovlivňuje odstávky i kapacitní plánování výrobních zdrojů. Plán údržby a servisních akcí je obvykle zobrazen v jednoduché tabulce plánovaných servisních úkonů nebo v kalendáři. Ať už z kalendáře či tabulky, na mobilu nebo laptopu, v práci nebo doma, může servisní technik nebo pracovník údržby provést realizaci daného úkonu, vykázat svou činnost a zaznamenat online spotřebu materiálu, stejně jako ve výrobě.
Díky plánování servisních úkonů a jednoduché realizaci nabízí K2 vysoce komplexní nástroj pro řízení údržby a servisu.





Proč řídit výrobu s K2?
  • Komplexní řízení výroby
  • Sériová i zakázková výroba
  • Technická příprava výroby (TPV)
  • Průvodky
  • Výrobní manažer
  • Plánování výroby
  • Odvádění výroby
  • Komunikace se systémy třetích stran
  • Podpora ze strany konzultantů K2
Příklady použití

Pro všechny typy výroby
K2 nabízí vysoce komplexní moduly pro výrobu a související nástroje, kterými dokážete uřídit jakoukoli výrobní firmu. Od nábytku a stavebních prvků, kde se řeší každý šroubek a matička, přes těžký průmysl a automotive, kde je kladen vysoký důraz na přesnost, až po lékárenský průmysl, kde je klíčová kvalita a dohledatelnost.

Plánování a provádění preventivní údržby
K2 umožňuje výrobním firmám plánovat a provádět preventivní údržbu strojů. Například firma v potravinářském průmyslu může nastavit pravidelné kontrolní intervaly pro čisticí a údržbářské operace na výrobních linkách. To snižuje riziko neplánovaných výpadků a zvyšuje spolehlivost zařízení.

Plánování výroby a zkušenosti lidí
Za využití plánovacích mechanismů v K2 a zkušenostem plánovačů vzniká v K2 prostředí a nástroj pro vytváření smysluplných výrobních plánů, které maximálně vytěžují drahé výrobní zdroje. Ze zkušenosti víme, že ve výsledku nejde pouze o vytížení kapacit ale hledání přijatelného kompromisu mezi efektivitou a spolehlivostí.

Bezpapírová výroba
Díky odváděcím terminálům, které lze zobrazit prakticky na jakémkoli zařízení s přístupem na internet dokážeme zbavit jakoukoli firmu všech papírů ve výrobním provozu.
Proberme to osobně
Hanka Přádková
Nechte nám kontakt a my se Vám ozvemeDěkujeme za Váš zájem. Jsme rádi, že jste si vybrali právě nás. Brzy se Vám ozveme!Něco se pokazilo. Zkuste to prosím znovu.
Vyplňte prosím pole
Vyplňte prosím pole
Vyplňte prosím pole
Vyplňte prosím pole
Vyplňte prosím pole
Vyplňte prosím poleSouhlasím se zpracováním osobních údajů
Chcete nám něco sdělit o našich produktech nebo e-shopu? Neváhejte napsat.
Zpráva byla odeslána